آلزایمر و درمانهای هومیوپاتی
تعریف :
آلزایمر نوعی زوال عقل است كه به مرور زمان وخیم و وخیمتر میشود. این اختلال بر روی حافظه، قدرت تفكر، تعقل و تكلم تاثیر میگذرد. این بیماری در خانمها بیشتر دیده شده است. بطور كلی، با گذشت زمان احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است ولی شایان ذكر است كه مرحلهای طبیعی از دوران سالخوردگی نمیباشد.
اگر اعضای درجه اول شما نظیر پدر، مادر، خواهر و برادرتان دچار آلزایمر هستند، احتمال ابتلای شما به این بیماری افزایش مییابد. تركیب بعضی از ژنها كه باعث اختلال در ساختمان پروتئنهای مغزی میشود میتواند علت بروز آلزایمر در بعضی از افراد گردد. سابقهی ضربه مغزی و داشتن فشار خون بالا به مدت طولانی، ریسك این عارضه را در افراد بالا می برد.
بروز آلزایمر قبل از سن 60 سالگی كمتر شایع بوده، پیشرفت آن سریعتر است كه علت آن بیشتر ارثی است. اما هنگامی كه علائم پس از 60 سالگی عارض شوند، پیشرفت آن به آرامی صورت میگیرد. علت آن مشخص نیست ولی فرضیههایی كه وجود دارد آن را هم به ژنتیك و هم به عوامل محیطی ربط میدهند.
تشخیص:
تنها راه مطمئن شدن از آلزایمر بررسی سلولهای مغزی پس از مرگ میباشد كه تاكنون نتایج زیر مشاهده شده است .
Neurofibrility tangles : پیچیده شدن بخشهایی از پروتئین به دور سلولهای مغزی كه باعث انسداد میشوند.
Neuritic plaques : تشكیل خوشههای غیر طبیعی از سلولهای مرده عصبی، پروتئینها و سایر سلولهای مغزی .
Senile plaques هنگامی كه سلولهای مردهی عصبی به دور پروتئینهای مغزی انباشته شوند.
هنگامی كه سلولهای عصبی از بین روند، از تعداد مواد انتقال دهندهی پیام عصبی Neurotransmitters كاسته میشود. بنابراین ارتباط بین بخشهای مختلف مغز قطع شده، در انتقال پیام عصبی اختلال بوجود میآید.
بعضی از دانشمندان فرض میكنند كه تجمع بعضی از مواد مثل آلومینیم، جیوه و سرب باعث ایجاد آلزایمر میشوند كه هنوز این نظریه ثابت نشده است.
علائم آلزایمر
با اینكه در بیماری آلزایمر، زوال عقل ابتدا با فراموشی شروع میشود ولی باید دانست كه فراموشی منجر به آلزایمر نمیشود. اختلال حواس مرحلهای است بین فراموشی و آلزایمر، كسانی كه دچار فراموشی میشوند میتوانند به زندگی روزانهی خود ادامه دهند و از حالت فراموشی خودآگاهی دارند.
علائم اولیه
اشكال در بیان كردن اسامی آشنا و عادی
جابهجا قرار دادن وسایل
گم شدن در مسیرهای روزانه و آشنا
بی تفاوتی و لذت نبردن از تفریحات همیشگی
عدم توانایی در انجام محاسبات عادی و روزانه و یادگرفتن آموزههای ساده و جدید .
با گذشت زمان این علائم وخیمتر شده به تدریج زندگی روزه مره را مختل مینماید.
علائم دیگر :
از یاد بردن جزئیات وقایع اخیر
فراموشی خاطرات گذشته و كم كم از یاد بردن هویت خود
كم خوابی یا بی خوابی
اشكال در خواندن و نوشتن
فاقد درك خاطرات و عدم قدرت تصمیم گیری
استفادهی غلط از كلمات، تلفظ اشتباه بعضی از لغات و به كاربردن جملات نامفهوم
گوشهگیری، افسردگی، بی قراری، خشم، غضب و توهم .
علائم شدید آلزایمر :
عدم درك زبان
عدم تشخیص اعضای خانواده
عدم توانای انجام كارهای شخصی مثل غذا خوردن، حمام رفتن ، لباس پوشیدن و غیره
در مرحله آخر توانایی دفع ادار و مدفوع و مختل شدن عمل بلع
تشخیص :
گرفتن تاریچه و معاینه كامل پزشكی شامل آزمایشهای مغزی – نخاعی میتواند این بیماری را از سایر بیماریها متمایز كند. زیرا فراموشی و زوال عقل میتواند ناشی از بیماریهای دیگری باشد. این بیماریها عبارتند از : تومور مغزی، سكته مغزی، اختلالات تیروئیدی، كمبود بعضی از ویتامینها، عوارض جانبی بعضی از داروها، كم خونی، افسردگی شدید. آزمایشهایی نظیر M.R.I و C.T میتواند بیماریهای مذكور را تشخیص دهد . البته در مراحل اولیه بیماری، آزمایشها دقیق نبوده، منفی نشان داده میشوند ولی بعدا" با وخامت بیماری انجام این عملیات مثبت خواهد بود .
درمان به روش طب رایج :
متاسفانه هنوز درمانی قطعی برای آلزایمر به روش طب رایج كشف نشده و هدف پزشكان بیشتر برای كند نمودن پیشرفت این بیماری توسط داروهای شیمیایی نظیر ضد افسردگیها و داروهای اعصاب است.
ناگفته نماند، این داروها شامل عوارض جانبی خاص خود میباشند. این عوارض جانبی عبارتند از :
دل درد، تهوع، سرگیجه، اسهال، بی اشتهایی، ضعف و اسپاسم ماهیچهای.
عوارض جدیتر شامل: رفتارهای خشن و خطرناك، دلهره، اضطراب و بیقراری است.
لذا، داروهای دیگری برای رفع این عوارض مورد نیاز است مثل قرصهای مسكن، آرام بخش ، خوابآور و ضد افسردگی كه همگی بایستی تحت نظر پزشكی تجویزگردد.
در ضمن بعضی از ویتامینها مثل B12 , B9 را پیشنهاد میكنند كه البته درصد اثر بخشی آنها نامعلوم است.
پیشبینی وضع بیمار :
پیشرفت آلزایمر از فردی به فرد دیگر متفاوت است. هرچه سرعت پیشرفت بیماری بیشتر باشد، طول عمر بیمار كمتر خواهد بود.
طبیعتا" عمر بیمارهای آلزایمر از سایر افراد كمتر میباشد. با این حال دیده شده كه بعضی از بیماران بین 3 تا 20 سال پس از تشخیص به زندگی خود ادامه دادهاند. در مراحل آخر این بیماری، مبتلایان بطور كلی ناتوان و بی حركت خواهند شد.
پیشگیری:
اگر كسی از اعضای فامیل درجه اول شما به آلزایمر مبتلاست، میتوانید برای پیشگیری تمرینهای زیر را انجام دهید.
مصرف غذاهای كم چرب و استفاده از روغن زیتون و حذف مشروبات الكلی
مصرف ماهیی آبهای سرد كه حاوی مقدار زیادی omega3 میباشند برای دو سه بار در هفته.
لینولئیك اسید را در رژیم غذایی خود كاهش دهید. این ماده در روغنهای مارگارین، كره و لبنیات وجود دارد.
مصرف آنتی اكسیدانها را افزایش دهید. این مواد در غذاهایی مانند میوهها و سبزیهای سبز پررنگ یافت میشود همچنین ویتامین D,E,C و كاروتنوئیدها مفیدند.
فشار خون خود را تنظیم نگاه دارید. معاشرتهای اجتماعی و فعالیتهای مغزی خود را افزایش دهید، به ورزش یوگا و مراقبه بپردازید.
درمان آلزایمر به روش هومیوپاتی :
هومیوپاتی یكی از پرطرفدارترین انواع طب مكمل محسوب میشود. در این روش كل بیمار در نظر گرفته میشود، بدین ترتیب نه تنها علائم جسمی بلكه علائم روحی، روانی و همچنین بهداشت عمومی فرد نیز بررسی میگردد. از طرفی فردیت بیمار حائز اهیمت است. زیرا علائم بیماری از فردی به فرد دیگر متنفاوت است، بنابراین داروی مناسب برای هر بیمار، مطابق بر علائم منحصر بفرد او متفاوت خواهد بود. هدف هومیوپاتی از بین بردن ریشه و علت بیماری است و سعی در قدرت بخشیدن بیمار و سیستم دفاعی خود او میباشد تا فرد بتواند به سلامتی و تندرستی دائمی دست یابد.
رایجترین داروهای هومیوپاتی در درمان آلزایمر عبارتند از:
Nux-vomica : برای كسانی تجویز میشود كه با بداخلاقی از همه كس و از همه چیز ایراد میگیرند. بیش از حد زود رنج بوده از هر كلمه و از زبان هر كس حساسیت نشان میدهند. حتی فكر كشتن عزیزترین دوستشان به سرشان میزند. گاهی به خودكشی فكر میكنند ولی جرات آن را ندارند، خشمگین، عصبی و انتقام جو میشوند.
Mercurius : برای بیمارانی در نظر گرفته میشود كه شرم و حیا را از دست داده اند. كثیفی را هم از ظاهر آنها و در رفتارشان میتوان دید. خواری و زبونی را میتوان در وجودشان مشاهده كرد. دچار ضعف حافظه، اختلال در بینایی و بوی بد دهان میباشند. سطح زبانشان از قشر كلفتی پوشیده شده است.
Ignatia : این دارو برای كسانی مفید است كه علت ریشهی مشكل آنان غم و غصه است . آنان از مرگ عزیزی و یا بخاطر شكست در عشق و روابط عاطفیشان به شدت رنج میبرند.
Calc-c : در این گونه بیماران، به خاطر فراموشی و زوال عقل، همراه عدم رشد مغزی و یا سایر اندامهای دیگر میباشد و قدرت یادگیری را از دست داده هم از لحاظ جسمی و هم ذهنی كند شدهاند.
Lycopodium : برای كسانی در نظر گرفته میشوند كه محزون و افسرده حال میباشند. نگرانی بیش از حد، آنان را عبوس بداخلاق، ترسو، بزدل ، آتشین مزاج و عصابی كرده است. آنها نگران دنیا و آخرت خود میباشند. همیشه از خود میپرسند كه آیا وظایف خود را بخوبی انجام دادهاند، آیا در امتحان مورد قبول خواهند شد.
Staphasagria : این دارو برای بی خوابی، بیزاری از زندگی، احساس حقارت و نا امیدی همراه با بزدلی و خجالت موثر است . آنان تمایل به عزلت و گوشه نشینی دارند.
Chamomilla : برای كسانی موثر است كه زود رنج، كج خلق و بهانه گیرند. خیلی زود از كوره در میروند ولی فوری از عصبانیت خود پشیمان میشوند.
Tarentula-his. این دارو برای بیمارانی تجویز میشود كه عصبانیت بیش از حد، آنان را وادار به پرت كردن وسایل دم دستشان میكند. با كوچكترین انتقاد از كوره در می روند و با افراد لاویز شده كتك كاری می كنند.
شایان ذكر است كه داروهایی كه در اینجا به آنان پرداخته شده تنها چند نمونه از صداها دارویی است كه می›واند در درمان آلزایمر موثر باشد. برای كسب بهترین نتیجه باید با یك پزشك هومیوپات مجرب مشورت شود.
آلزایمر و درمانهای هومیوپاتی :
Vitality magazine( Torento)
مترجم سهیلا تولایی – شهریور 1390
عضو انجمن همیوپاتی كانادا
نظرات()